Ajándékozás idején sok kérdés merül fel mindannyiunkban.

Kinek mi illik? Mekkora ajándékot illik venni? Vajon fog neki örülni?

Ezen kérdésekre igyekszem ebben a cikkben választ adni.

Ami talán a legfontosabb, hogy az ajándékért nem várunk viszonzást, nem egy cserefolyamat. Az ajándék akkor az igazi, ha szívből szól és nem csak az ajándékozott örül, hanem az is, aki adja.

szívből ajándékozni

Bár lehet egy kerámia malacnak nem örülünk annyira, de a figyelmességnek illik örülni.

Ezért próbáljunk meg ajándékozásnál a másik szemével választani.

 

Természetesen itt el kell különíteni a hivatalos, protokolláris ajándékokat, hisz az adott ajándékok üzleti partnereknek a legtöbb esetben cégek emblémáját, reklámjellegű szórótermékeit tartalmazzák. Később erről az ajándékozási formáról is szeretnék Nektek egy bővebb cikket írni.

Hogy mit is illik ajándékozni?

Legtöbbször segít, ha végiggondoljuk mi is az ajándékozandó érdeklődési köre, hobbija. A megfelelő ajándék hasznos, örömet szerez, és biztos nem visz minket anyagi csődbe. Édesség esküvőre ajándékcsomag

A gyakorlatban lehet:

  • könyv
  • művészi tárgy, kerámia
  • napi használati tárgy
  • ital
  • desszert
  • virág, hölgyek esetében
  •  esetleg ruhanemű – de semmiképp sem fehérnemű!

Ajándékcsomagjaim összeállításánál én is igyekeztem ezeket szem előtt tartani.

Legyen praktikus, de nem méregdrága! Sőt manapság nem illetlenség megkérdezni:

,,Mit szeretnél szülinapodra?”

Próbáljunk hasonló értékben ajándékozni, mint amilyen értékben mi kaptunk. Ne legyen az ajándék sem olcsóbb, sem drágább, ne hozzunk zavarba ezzel senkit.

Az ajándékot ha kapjuk, illik rögtön kibontani. Természetesen a vendégek egymás utáni érkezése, üdvözlése okot adhat arra, hogy egy pillanatra megszakítsuk a folyamatot, de ahogy időnk engedi térjünk vissza ajándékunkhoz. Nagyon fontos. Az ajándékot mindig meg kell köszönni!

Előfordul fiatalok esetében, vagy esküvői meghívás esetén, hogy pénzajándéknak örülnének a legjobban. Teljesen elfogadott ajándékozási forma már ez is, hisz a fiatalok gyűjtenek álmaik megvalósításához.

Azonban ilyenkor sem jó üres kézzel menni, kiegészítésképp egy apró figyelmesség, egy stílusos ajándékcsomag személyesebbé teszi az ajándékozás pillanatát. Az öröm garantált 🙂

ajándékcsomag kézben

 

Nikolett